Dopisovanje med našimi učenci 7., 8. in 9. razreda ter učenci iz Fukui-ja (Japonska) se je začelo v minulem šolskem letu in se nadaljuje tudi letos. Projekt izmenjave s Fukui-jem letos povezuje šest kranjskih osnovnih šol, to so OŠ Franceta Prešerna, OŠ Janeza Puharja – Center, OŠ Matije Čopa, OŠ Orehek, OŠ Predoslje, Simona Jenka ter prvič tudi Gimnazijo Franceta Prešerna. Povezovanje letos poskusno poteka prek videosporočil, v katerih se učenci lotevajo različnih tem.

V četrtek, 15. februarja 2024, smo bili vabljeni učitelji – koordinatorji in ravnatelji sodelujočih šol na Mestno občino Kranj, kjer smo si v občinski galeriji ogledali razstavo učenk in učencev iz japonskega mesta Fukui. Razstava izdelkov z naslovom Kranj se povezuje z Japonsko prikazuje pisma in plakate japonskih učenk in učencev. Ta vsebujejo haikuje učenk in učencev, njihove šolske urnike, najljubše šolske malice, recepte priljubljenih jedi, hobije in značilnosti mesta, v katerem prebivajo. Dve japonski šoli sta pošiljko naslovili tudi na župana Matjaža Rakovca.

Po ogledu razstave in županovem nagovoru je sledil sestanek v sproščenem vzdušju, kjer smo poročali o svojih izkušnjah in izzivih pri dosedanjem sodelovanju ter izrazili svoja mnenja in ideje za nadaljnje sodelovanje z japonskimi šolami.

Razstava je na ogled v času uradnih ur MOK, to je v ponedeljek med 8. in 15. uro, v sredo med 8. in 17. uro in petek med 8. in 13. uro.

Vabljeni k ogledu.

za PROJEKT FUKUI

zapisala: Darja Mur