Učenci RS naše šole so letos že desetič sodelovali na Dnevih evropske kulturne dediščine, skupnega projekta Sveta Evrope in Evropske unije.

V letu 2023 je skupna tema Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici,  s katero smo želeli izpostaviti dejstvo, da tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici počasi izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu.

Tema projekta na naši šoli je bila BLAGO, ŠIVANKA, NIT. Raziskovali smo dediščino vezenja, spretnosti, ki je bila pomemben del življenja naših babic. Vezenje in druga ročna so bila njihov način preživljanja prostega časa ter razvedrilo, saj so pogosto vezle v družbi. Vsaka nevesta se je potrudila, da je bilo v njeni bali tudi delo njenih pridnih rok. S tem je ponosno pokazala svoje znanje in vrednost. Mame so svoje znanje kasneje prenašale na svoje otroke in tako se je le to prenašalo iz roda v rod.

Na različnih delavnicah smo obudili in razvijali nam neznana znanja in spoznavali ustvarjalnost naših babic. Vezli smo v razredu in na hodniku, pri pouku in med odmori, vezli so otroci, babice in dedki, pa tudi učiteljice.

Ugotovili smo, da je vezenje zelo uporabna spretnost, ki nas druži, sprošča in razvija.

Vse naše izdelke smo predstavili na razstavi, s katero smo projekt uspešno zaključili.

Vodja projekta: Nataša Šefer